Την επόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία τα self test, πως θα κάνουμε την διαδικασία (video)Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στα φαρμακεία τα self test και θα δοθεί προτεραιότητα όσον αφορά στην διάθεσή τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αύριο, Παρασκευή 2 Απριλίου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο για τα self tests

Κάθε πολίτης δικαιούται 4 rapid τεστ το μήνα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το πρόγραμμα των self tests θα ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου. Κατά τη λειτουργία του συστήματος, κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid test δωρεάν τον μήνα, ένα την εβδομάδα, με σκοπό να εντοπίζονται τυχόν κρούσματα, να απομονώνονται και να περιοριστεί η διασπορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες με μέτρα για την πανδημία, προβλέπεται ότι για συγκεκριμένες ομάδες ο διαγνωστικός έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός.

Πώς κάνουμε self test, βήμα βήμα η διαδικασία

Για τη διαδικασία των self tests μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Κώστας Μαριάκης Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Οπως εξήγησε, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

-Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
-Εισχωρούμε τη «μπατονέτα» γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
-Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
-Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα τη μπατονέτα
-Περιστρέφουμε τη μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
-Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από τη μπατονέτα όλο το υλικό
-Μετά πετάμε τη μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
-Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
-Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
-Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
-Πώς «διαβάζουμε» το αποτέλεσμα του self test


Σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη αν έχει βγει μια γραμμή είναι αρνητικό. Αν είναι δυο οι γραμμές είναι θετικό. Σε περίπτωση θετικού κάνουμε επιβεβαίωση με μοριακό» σημείωσε.

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υποστήριξε ότι καλό θα είναι να μην υπάρχει άλλος άνθρωπος στον ίδιο χώρο όταν κάνουμε το self test και να φροντίζουμε να αερίζεται η αίθουσα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ