Ads Area

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για οριστικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη




Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, υπό τα ηνία του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η τροπολογία έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς η ουσία παραμένει ίδια, όπως έχει αποτυπωθεί στην πρόσφατη ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση.

Εδώ ολόκληρη η Τροπολογία – Προσθήκη του Υπουργείου Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου

Στην τοποθέτησή του το μεσημέρι στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος».

Συγκεκριμένα, επισήμανε:

«Ξεκαθαρίζουμε την κυβερνητική πρόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος. Ό,τι έχουμε πει, τα έχουμε πει στη διάταξή μας αυτά. Επειδή βλέπω μια συζήτηση, σα να περιμένει κάποιος αυτή η νομοθετική μας βούληση όπως εκφράστηκε να μην ευοδωθεί, θα παρακαλούσα όποιος το θέλει αυτό, όποιος εν τέλει θέλει το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας να είναι να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη να μας το πει ευθαρσώς με όποιο επιχείρημα έχει, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι νοητό και έχουμε κάνει μία νομοθεσία συγκεκριμένη. Και έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο φτάσαμε μετά από πολλή σκέψη μετά από πολλή βάσανο μετά από μεγάλη ανάλυση μιας σειράς δεδομένων.

Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς τί θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση, της ενισχύσεως της δικαστικής κρίσης, θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας στη διάταξη που έχει καταστρωθεί. Η διάταξη αυτή, φαντάζομαι ότι εντός την σήμερον θα κατατεθεί, άρα θα υπάρχει χρόνος».

Μετά τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, είχε προηγηθεί νωρίτερα και η αρχική επιβεβαίωση δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών στην ΕΡΤ. «Το θέμα με τον Κασιδιάρη είναι ότι είναι καταδικασμένος για κακουργηματικές πράξεις. Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση».

«Ο κίνδυνος του ναζισμού δεν είναι αντιμετωπίσιμος με ένα νομοθετικό πλαίσιο», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζοντας ότι «πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να μην συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη».

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας είπε ότι «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει». Είναι επαρκής η διάταξη, ξεκαθάρισε «αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».

Από τα Καλάβρυτα ο Νίκος Ανδρουλάκης , πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έστειλε μήνυμα ότι το κίνημα θα δώσει αγώνα ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μη βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων. “Υπάρχουν οι νόμοι αλλά είναι και η βούληση του ελληνικού λαού” “Πρέπει ο ελληνικός λαός να μπει με την ψήφο του εμπόδιο και όχι να δώσει την ευκαιρία να μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο άνθρωποι που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του Φύσσα, άνθρωποι οι οποίοι είναι απολογητές του Χίτλερ και αυτών που αιματοκύλησαν την Ελλάδα στα Καλάβρυτα και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους. Η μνήμη είναι φρουρός. Η Δημοκρατία είναι φρουρός και εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη, που στο DNA μας είναι οι αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα δώσουμε αγώνα σε κάθε μεριά της Ελλάδας ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μη βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων” είπε.

Επισημαίνεται ότι την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη ανέλαβε και επίσημα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει εξάλλου τη νομική εκπροσώπηση του κόμματος και στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο άνθρωπος αυτός θα είναι η “βιτρίνα” του νέου μορφώματος κάτι που βρίσκει σφόδρα αντίθετους τους αδελφούς του, όλοι τους διακεκριμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. «Δεν έχουμε καμία σχέση με επιλογές που συναντούν τη ρητή μας διαφωνία. Η αδερφική σχέση δεν επιτρέπει πολιτικές ταυτίσεις, ούτε δικαιολογεί αντίστοιχες κρίσεις και συλλογισμούς» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Ο Ηλίας Κασσιδιάρης μπορεί να μην ηγείται πλέον του κόμματος Έλληνες,  όπως ανακοίνωσε ο ίδιος όμως, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στις 5 Μαΐου αναμένεται να κριθεί από τον Άρειο Πάγο η συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος – Ελληνες στις εκλογές.

Πηγή: ertnews.gr