Ads Area

Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για την ένταξη των δικαιούχων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Ανοιχτές είναι οι αιτήσεις για την ένταξη των δικαιούχων καταναλωτών στο Κοινωνικό Τιμολόγιο σε σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15/11.



Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021 για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση). Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει: 
  • Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΑΘ: Τι ισχύει και ποιοι έχουν έκπτωση στο νερό
Από τον Μάϊο του 2019 η ένταξη των ευπαθών ομάδων θα ακολουθεί τα ίδια κριτήρια με την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ Α΄και ΚΟΤ Β΄) και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΥΑΘ ΑΕ, θα λαμβάνει σχετικό αρχείο από την ΗΔΙΚΑ/ΔΕΔΗΕ και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από τους καταναλωτές, θα μπορεί να εντάσσει τους δικαιούχους και να τους απεντάσσει αυτόματα, όταν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Τιμολογιακή πολιτική κοινωνικού τιμολογίου

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου ΚΟΤ Α’ δικαιούνται έκπτωση ως ακολούθως:
  • Για κατανάλωση από 0-30 m3 νερού ανά τετράμηνο η παροχή νερού θα είναι δωρεάν. Θα χρεώνεται, δηλαδή, μόνο το πάγιο των 8 ευρώ (συν ΦΠΑ)
  • Για κατανάλωση από 31- 80 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 70% επί της τιμής του οικιακού τιμολογίου.
  • Για κατανάλωση από 81-120 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 35%
  • Για κατανάλωση άνω των 120 m3 νερού ανά τετράμηνο, δεν θα παρέχεται έκπτωση

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου ΚΟΤ Β’ δικαιούνται έκπτωση ως ακολούθως:
  • Για κατανάλωση από 0-30 m3 νερού ανά τετράμηνο η παροχή νερού θα είναι δωρεάν. Θα χρεώνεται, δηλαδή, μόνο το πάγιο των 8 ευρώ (συν ΦΠΑ)
  • Για κατανάλωση από 31- 80 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 50% επί της τιμής του οικιακού τιμολογίου.
  • Για κατανάλωση από 81-120 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 25%
  • Για κατανάλωση άνω των 120 m3 νερού ανά τετράμηνο, δεν θα παρέχεται έκπτωση

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Στην ΕΥΔΑΠ γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο αγαθό είναι το νερό για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Γι’ αυτό λοιπόν, παρέχουμε - κατόπιν σχετικής αιτήσεως - τη δυνατότητα χορήγησης Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου (ΕΕΤ) σε όσους δικαιούχους έχουν υπαχθεί στο Νόμο 4389/2016, εφαρμόζοντας νέο ευνοϊκότερο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει:

  • Δωρεάν ποσότητα νερού 2m3 ανά μήνα ανά μέλος και
  • Δωρεάν ποσότητα νερού 3m3 ανά μήνα για κάθε μέλος με αναπηρία άνω του 67%.

Πού μπορώ να υποβάλλω το αίτημά μου;
Η αίτησή σας για τη χορήγηση του ΕΕΤ υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο www.eydap.gr/MyAccount/SocialInvoice.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις φιλοξενίας και δωρεάν παραχώρησης, για τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στο ΕΕΤ, μόνο στα Περιφερειακά Κέντρα της ΕΥΔΑΠ.

Πώς μπορώ να ενταχθώ στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ ;
Μπορείτε να αιτηθείτε την ένταξη σας στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο μόνο εφόσον έχετε ήδη υπαχθεί στο Νόμο 4389/2016.

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος χορήγησης του ΕΕΤ πρέπει να γνωρίζετε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση αναπηρίας άνω του 67% απαιτείται η επισύναψη έγκυρου πιστοποιητικού ΚΕΠΑ. Εάν δεν έχετε δηλώσει ήδη τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και σχέση με το ακίνητο) στην ΕΥΔΑΠ, μέσω της ιστοθέσης μας, παρέχονται οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Δικαιούχοι οι οποίοι διαμένουν σε ακίνητο το οποίο τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή είναι φιλοξενούμενοι σε κατοικία τρίτου, θα πρέπει (εκτός του να γνωρίζουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) να προσκομίσουν σε οποιοδήποτε Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο λογαριασμού ΕΥΔΑΠ.

2. Φωτοτυπία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας

3. Έγκυρο (εκτυπωμένο από το TAXIS) αντίγραφο εντύπου της Φορολογικής Δήλωσης Ε1, όπου θα φαίνεται η Διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας τους.