Ads Area

Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» για άτομα με αναπηρία



Δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr από 14 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απευθύνεται σε συμπολίτες μας, 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος το Υπουργείο εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση ύψους 42 εκατ. Ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την επικράτεια έχει εξασφαλίσει 320 εκατ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Αποδεικνύουμε με σκληρή δουλεία και πράξεις ότι δεν μένουμε σε υποσχέσεις. Αναπηρία δεν είναι ανικανότητα αλλά διαφορετικότητα. Ενισχύουμε έμπρακτα και ενεργά την ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. 

Άμεσα, οι πρώτοι 1000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους Προσωπικό Βοηθό με χρηματοδότηση του Κράτους για να καλύψουν τις δικές τους καθημερινές ανάγκες. Για πρώτη φορά στην χώρα μας, θεσμοθετήσαμε την υπηρεσία του “Προσωπικού Βοηθού για να ενισχύσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».