Ads Area

ΠΟΕΕΤ:Και επίσημα ο ΟΑΕΔ απαντά πως χρειάζονται 90 ημέρες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας



Ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών με τον ΟΑΕΔ σε θέματα που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας και εποχικά βοηθήματα ανέρχεται στις 90 ημέρες σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού σε ερώτημα του Σωματείου Κρήτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΟΑΕΔ ως προς τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων για την τακτική επιδότηση ανεργίας, οι υποβληθείσες αιτήσεις τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να διαπιστωθεί η πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα για την εγγραφή ή/και τη χορήγηση παροχών ανεργίας απαιτούνται κατά περίπτωση τα εξής:

• Προσωπικά Στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Οικογενειακή Κατάσταση, Υπηκοότητα)

• Στοιχεία Μόνιμης Κατοικίας/Διαμονής • Στοιχεία μη μισθωτής εργασίας

• Στοιχεία Λύσης Εργασιακής σχέσης και στοιχεία προηγούμενου εργοδότη

• Ασφαλιστική ιστορία και ασφαλιστική κατάσταση

• Στοιχεία συζύγου & προστατευομένων μελών

• Απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ του Ν. 2643/1998 ή Γνωμάτευση ΚΕΠΑ του Ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115/τεύχος Πρώτο/15-07-2010) σε ισχύ με την οποία να πιστοποιείται το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να είναι 50% και άνω σύμφωνα με τον Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220/18-09-1998, τεύχος Α').

Τα παραπάνω στοιχεία εξακριβώνονται είτε μέσω της καθ' οιονδήποτε τρόπο αυτεπάγγελτης αναζήτησης από τους αρμόδιους Φορείς είτε με την κατά περίπτωση επίδειξη ή προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

Επίσης για την έγκριση υπαγωγής στην τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας απαιτείται η εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί τακτικής επιδότησης ανεργίας μέσω της αναζήτησης πληροφοριών, οι οποίες αντλούνται είτε αυτεπαγγέλτως καθ' οιονδήποτε τρόπο από τους αρμόδιους φορείς είτε με την προσκόμιση όσων δικαιολογητικών δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

Στην περίπτωση δικαιολογητικών για τη συλλογή των οποίων απόκειται η συνδρομή των ασφαλισμένων, η προσκόμιση αυτών μπορεί να γίνει εντός τασσομένης προθεσμίας 20 ημερών από την επομένη της σχετικής ενημέρωσης τους από την Υπηρεσία και οπωσδήποτε πριν από την παρέλευση 3μήνου από αυτήν.

Κατόπιν του ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της διασταύρωσης αυτών οι αρμόδιες Υπηρεσίες προβαίνουν στην έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης/αυτεπάγγελτης άντλησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η διαδικασία έκδοσης των ατομικών διοικητικών πράξεων και της καταβολής των πληρωμών διέπεται από το ισχύον Θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 80016/24.2.2005 (Β' 280) ΚΥΑ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών με τον ΟΑΕΔ σε θέματα που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας και εποχικά βοηθήματα ανέρχεται στις 90 ημέρες.