Ads Area

Παρατάσεις και νέες προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας, φόρους και ΈΝΦΙΑ.



Την πιο πρώιμη και μεγαλύτερη παράταση που έχει δοθεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 αλλά και την μαζική αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, προκάλεσε ο κορονοϊος. Πότε όμως είναι οι ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας πληρωμής

Μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η 6η  δόση του φόρου εισοδήματος, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Τους εργαζόμενους που δίνεται παράταση για την δόση Δεκεμβρίου,  ρυθμίσεων που έχουν για χρέη στην εφορία καθορίζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την απόφαση δίνεται παράταση στην προθεσμία καταβολής της δόσης Δεκεμβρίου 2020 για όλες τις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-3-2020 από τους ΚΑΔ ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή ανά την επικράτεια είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας. 

Την παράταση όλων των ρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί επιχειρήσεις για χρέη στην εφορία για την δόση του Δεκεμβρίου προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις βασει ΚΑΔ αλλά και τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με την απόφαση παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Δεκεμβρίου 2020 για τις ρυθμίσεις που έχουν στην εφορία για χρέη στο Δημόσιο για τις επιχειρήσεις που σωρευτικά:

έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-03-2020 ΚΑΔ , ή ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-03-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-03-2020 και η δόση Δεκεμβρίου θα έχει νέα προθεσμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της ρύθμισης πληρωμής των οφειλών.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Όσο αφορά κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, δηλώσεις που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων. 

Όσο αφορά τα τέλη κυκλοφορίας 2021 η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Για την απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021
Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Έως τις 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

Έως τις 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

πηγή: dikaiologitika.gr