Ads Area

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα - Δικαιούχοι και κριτήρια




Νέο πρόγραμμα ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα με επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιδοτήσει την αλλαγή, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το μέσο κόστος αγοράς τους θα κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ και το ύψος της επιδότησης θα είναι έως 50%.

Πότε ξεκινά η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα
Προς το παρόν, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πολλές από τις λεπτομέρειες. Πάντως, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να ανοίξει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή τον Δεκέμβριο να είναι όλα έτοιμα.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, πάντως, όταν προανήγγειλε τη νέα επιδότηση, είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Δικαιούχοι και κριτήρια για αντικατάσταση θερμοσίφωνα
Συνολικά, περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Ωστόσο, δεν θα είναι εφικτό, τελικά, να επιδοτηθούν όλοι. Έτσι, αναμένεται να μπουν «κόφτες» και κριτήρια για το ποιος θα μπορεί να κάνει αίτηση για να διεκδικήσει έως και 50% έκπτωση. Για την ώρα, ξέρουμε πως το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως το «Αλλάζω συσκευή» μέσω gov.gr.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%

Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

Πόση ενέργεια εξοικονομείτε με ηλιακό θερμοσίφωνα
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας κάνουν λόγο για 20% εξοικονόμηση, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης.

Παρότι ακριβός, υπολογίζεται επίσης ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πηγή: OPEN , ieidiseis.gr