Ads Area

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε αναμένεται να ξεκινήσει, ποιες συσκευές θα αφορά



Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτος θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις σχετικά με την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση θα αφορά σε πρώτη φάση κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες,  που έχουν χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και κατά συνέπεια «ανεβάζουν» σημαντικά το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε δεύτερο χρόνο, το ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες οικιακές συσκευές, όπως για παράδειγμα επιδότηση για αντλίες θερμότητας, που υπάρχει ήδη στο «Εξοικονομώ».

Ωστόσο, για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του προγράμματος όπως για παράδειγμα, ποιοι θα είναι ακριβώς οι δικαιούχοι, αν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του έδωσε το περίγραμμα του προγράμματος χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες. Όπως είπε δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Πάντως ανάλογο πρόγραμμα τρέχει ήδη στην Κύπρο και δεν αποκλείεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δανειστεί στοιχεία από αυτό. Εκεί, η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής, αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.