Ads Area

myProperty: Ψηφιακά από σήμερα γονικές παροχές και δωρεές



Η ΑΑΔΕ θέτει σε λειτουργία από σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή «myProperty» για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων, συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση των συναλλαγών με την εφορία. Πλέον η ψηφιακή βεντάλια των υπηρεσιών του "myProperty" μετά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, περιλαμβάνει και τις γονικές παροχές και δωρεές, ενώ εντός του 2022 αναμένεται να μπουν στην πλατφόρμα και οι κληρονομιές.

Η νέα υπηρεσία επιτρέπει μέσω της ψηφιακής εφαρμογής να υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής.

Προς το παρόν η ηλεκτρονική υποβολή είναι προαιρετική, ωστόσο από τις 20 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά. Ταυτόχρονα ξεκινούν οι έλεγχοι των γονικών δωρεών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματοποιήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος. Εάν εντοπιστούν μεταφορές χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος, θα κληθούν να αποδείξουν το «πόθεν έσχες».

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Εάν ο φόρος είναι καταβλητέος σε δόσεις και εξοφληθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης διμηνιαίας δόσης, παρέχεται έκπτωση κατά 5%.

Παράταση για «φτηνές» μεταβιβάσεις
Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις για την παράταση των διαδικασιών, οι συμβολαιογράφοι, στην πλειονότητα τους, δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες ψηφιακών αγοραπωλησιών ακινήτων που διεκπεραιώνονται μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ "myProperty". 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πράξεις ημερησίως ξεπερνούν τις 1.200, με αγοραστές και πωλητές ακινήτων να προσπαθούν να προλάβουν τις ημερομηνίες και να πουλήσουν ή να αποκτήσουν ακίνητο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές.

Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 17 δικαιολογητικά, με μόνη τη δήλωση φόρου μεταβίβασης του ακινήτου και πλέον τις γονικές παροχές και δωρεές να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συμβολαιογραφείου. 

Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα πρέπει αγοραστές και πωλητές να επιδοθούν σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν δια ζώσης από υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες, δήμους, κτηματολόγιο κλπ.

Δεύτερος πονοκέφαλος η ηλεκτρονική ταυτότητα που μπαίνει σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά. Μέχρι το τέλος του χρόνου με μια βεβαίωση μηχανικού οι ενδιαφερόμενοι είναι καλυμμένοι. Από τη νέα χρόνια όμως η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι απαραίτητη, αυξάνοντας και την ταλαιπωρία και τα έξοδα.

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα επεκτείνεται ο χρόνος ισχύος των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως στις 31 Ιανουαρίου καθώς και της βεβαίωσης μηχανικού μόνο όμως στις περιπτώσεις των ακινήτων για τα οποία έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου.