Ads Area

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προστασία του εθελοντισμού



Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού και το πλαίσιο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι οι ίδιες οι σοβαρές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που συμφωνούν ότι υπάρχει αναγκαιότητα ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λίγο προτού ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του εθελοντισμού και το πλαίσιο για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται υποχρεώσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να λάβουν κρατική χρηματοδότηση, και αυτές είναι υποχρεώσεις διαφάνειας. “Αν δεν διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο που να ενισχύει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και να χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν θα στηρίξουμε και δεν θα ενισχύσουμε τον εθελοντισμό”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ υμνωδεί τις οργανώσεις και λέει ότι πρέπει να τις στηρίξουμε. Σας έχει απασχολήσει ο έλεγχος και η κριτική σε αυτές τις οργανώσεις και το γεγονός ότι υπάρχουν και εστίες αδιαφάνειας σε κάποιες από αυτές; Λειτουργεί αυτό ανασχετικά για όποιον θέλει να προσφέρει εθελοντικά;”, ανέφερε ο κ. Βορίδης που επισήμανε ότι δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενίσχυσης της συμμετοχής η έλλειψη ελάχιστων προϋποθέσεων και η έλλειψη πλαισίου ελέγχου και λογοδοσίας που μέχρι σήμερα οδήγησαν στο να είναι η Ελλάδα τελευταία στην κατάταξη για την εθελοντική προσφορά. “Συνομολογείτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις διαφθοράς σε τέτοιες οργανώσεις. Θεωρείτε εξ ορισμού ότι τέτοιες οργανώσεις είναι άγιες; Επειδή δηλαδή κάποιος γράφει ‘ΜΚΟ’, ταυτόχρονα αγιοποιείται; Ή έχει υποχρέωση λογοδοσίας; Ή έχει υποχρέωση διαφάνειας; Ή εφόσον παίρνει κρατικά λεφτά, εγώ θα πω και ιδιωτικά, έχει την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό για όλα αυτά; Ή πρέπει να μας εξηγεί τις δράσεις που κάνει; Ποια είναι η άποψή σας γι΄αυτό;”, είπε ο Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για ασφυκτικό έλεγχο. “Μας λέτε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ ελεγκτικό; Είναι ελεγκτικό το νομοσχέδιο διότι τους βάζουμε να εγγραφούν σε δύο μητρώα; Πώς θα κάνουμε έλεγχο, αν δεν τους έχουμε ούτε σε ένα μητρώο; Αν δεν ξέρουμε ποιοι είναι; Αν δεν ξέρουμε τη διοίκησή τους; Αν δεν ξέρουμε το καταστατικό τους; Αν δεν έχουμε μια χρηματοοικονομική τους κατάσταση; Τι εννοείτε είναι ελεγκτικό το νομοσχέδιο;”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αλλά και αναφορικά με τις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο είναι γραφειοκρατικό για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Βορίδης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει δύο μητρώα, και παρέχει τρεις επιλογές:

– για εκείνες τις οργανώσεις που δεν θέλουν καθόλου δημόσια χρηματοδότηση και δεν μπαίνουν σε κανένα μητρώο,

– για εκείνες που εγγράφονται στο βασικό μητρώο και για την εγγραφή προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν καταστατικό, τα όργανα διοίκησης, έναν ισολογισμό, μια χρηματοοικονομική κατάσταση και ένα παράλοβο 20 ευρώ. “Αυτό είναι το υπερβολικό και το βαρύ και το γραφειοκρατικό; Για μια οργάνωση που θα πάρει χρηματοδότηση μέχρι 50.000 ευρώ;”, είπε ο κ. Βορίδης.

– για εκείνες τις οργανώσεις που θα πάρουν πάνω από 50.000 ευρώ και θα έχουν φοροαπαλλαγές. “Γι΄αυτούς το να πούμε ότι θέλουμε να δούμε μια έκθεση ορκωτών ελεγκτών, ότι θέλουμε να μην έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα οι διοικήσεις τους, ότι θέλουμε να δούμε ένα σχέδιο δράσης τους, τι κάνανε και έναν απολογισμό, για το σχέδιο δράσης τους, αυτό είναι βαρύ;”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, και το ζήτημα “ηθικής και νομικής τάξεως” που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση για την πληρωμή υπηρεσίας επιτήρησης εναλλακτικής έκτισης ποινής, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση εκ των υστέρων αναγνώρισης της οφειλής εκ μίας συμβάσεως. “Εγώ τον κ. διοικητή της ΕΥΠ δεν τον γνωρίζω. Την εταιρεία του δεν τη γνωρίζω. Τη σύμβαση δεν τη γνωρίζω. Τον τρόπο που εξελίχθηκε η σύμβαση τον ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ως συνάδελφος νομικός, οφείλω να πω ότι αν υπήρξε μια σύμβαση με την οποία παρεσχέθησαν υπηρεσίες, προφανώς οφείλεται και αντίτιμο”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως εάν η εταιρεία προσφύγει στο δικαστήριο για την καταβολή του αντιτίμου, και εφόσον έχει παρασχεθεί υπηρεσία, θα πληρωθεί. “‘Αρα το σκάνδαλο είναι πως αντί να πληρωθεί μετά από δικαστική απόφαση, αναγνωρίζεται τελικώς από το κοινοβούλιο, ότι πρέπει να πληρωθεί. Κάτι δηλαδή το οποίο θα έλεγε το δικαστήριο μετά από δικαστική διαμάχη”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών καιμ πρόσθεσε: “Αν θέλετε να ελέγξετε το γιατί δεν έγινε μια διαγωνιστική διαδικασία, αυτό ναι, υπό την έννοια ότι πρέπει να δει κανείς γιατί η υπηρεσία δεν προχώρησε στο να κάνει αυτή τη διαδικασία. Όμως η αναγνώριση, από τη στιγμή που έχει παρασχεθεί η υπηρεσία, δεν γεννά ζήτημα. Δηλαδή το να υπάρχει ένας οφειλέτης που λέει ότι δεν πληρώνει διότι λέει ότι υπάρχει ένα νομικό ελάττωμα και πήγαινε στο δικαστήριο να πάρεις τα λεφτά σου, ε αυτός είναι ένας κακόπιστος οφειλέτης”.

Πρέπει να κοιτάμε το πραγματικό περιεχόμενο, συνέχισε στο κλίμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: “Πρέπει να δούμε αν παρεσχέθη υπηρεσία. Αν έχει παρασχεθεί, είτε με τη νομική βάση του νόμου, είτε της συμβάσεως είτε του αδικαιολογήτου πλουτισμού, πάντως τα λεφτά θα τα πληρώσει το δημόσιο. ‘Αρα λοιπόν, θεωρώ ότι μεγάλη φασαρία γίνεται για ένα ζήτημα που οικονομικά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί κάτι. Εν πάση περιπτώσει αυτά θα τα συζητήσετε με τον αρμόδιο υπουργό”.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να παρατηρήσει ότι σήμερα η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση για δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα στο νομοσχέδιο αν και επί ΣΥΡΙΖΑ κατετίθεντο εκπροθέσμως 15 εκπρόθεσμες τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε μάλιστα ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, έφεραν αποτέλεσμα αφού η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει τις πέντε μονάδες στον δείκτη κατάταξης της διαφθοράς, και είναι οι μονάδες που είχαν χαθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει πλάκα να μιλάτε εσείς για διαφθορά και για την απραξία αυτής της κυβέρνησης, όταν επί των ημερών σας πέσαμε στον δείκτη της διαφθοράς και τώρα ξανακερδίζουμε τις μονάδες που είχαμε χάσει, για να πάμε και μια θέση πιο πάνω από εκεί που ήμασταν”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης ιδίως στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Βορίδης και ζήτησε αυτό να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, “για να μην είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα”.