Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, θα προχωρήσει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σταθερή στη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όσον αφορά στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, ενώ ετοιμάζονται και άλλα μέτρα για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα η εκπαίδευση, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, θα προχωρήσει το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Oπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πανδημία επιμένει και η έξαρση αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. “Κατανοούμε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δυστυχώς σημαντική μερίδα αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων . Όσοι δεν επιθυμούν θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Δεν μπορεί να παραμένουμε όμηροι των αντιεμβολιαστικών αντιλήψεων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει κάποιον να εργαστεί, να εκπαιδευτεί, να ψυχαγωγηθεί…», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη διαχείριση του πανδημικού ιού από το φθινόπωρο και μετά, το…κεντρικό μενού των επιλογών αποτυπώνει μία δύσκολη καθημερινότητα για εκείνους που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. Η λογική των αμιγών χώρων θα παραμείνει πρωταγωνίστρια και τους επόμενους κρίσιμους μήνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με την εφαρμογή των μέτρων να σηκώνει, κατά πάσα πιθανότητα, αυλαία πέριξ της 13ης Σεπτεμβρίου. Ημέρα, δηλαδή, έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες:
–Κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία.
-Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη.
-Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
–Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δική τους ευθύνη.
-Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.
Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που παραμένει προς απάντηση είναι τι μέλλoι γενέσθαι με τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται, τελικά, να επανέλθει. «Πάμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί προς την κατεύθυνση», έχει δηλώσει ο κ. Οικονόμου.
Πηγή: ertnews.gr