Ads Area

«Προνόμια» εμβολιασμένων: Όλες οι ανακοινώσεις, για εστίαση, θέατρα, σινεμά, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης



Παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους.

Οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
-Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. 
-Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.


Αναλυτικότερα, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, θα υπάρχουν:
- Κλειστοί χώροι, όπως εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα, αλλά και γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Στους αμιγείς χώρους θα βρίσκονται εμβολιασμένοι (δύο δόσεις και 14 μέρες από τη 2η ή μονοδοσικά) και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

- Στους μικτούς θα είναι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κάνει rapid test.

Κάθε επιχείρηση θα επιλέγει αν είναι αμιγής ή μεικτός χώρος. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα και θα υπάρχει ειδική σήμανση στους χώρους εκμετάλλευσης.

Οι αμιγείς χώροι θα είναι 75-80% χωρητικότητα και οι μεικτοί από 25-75%.

Η διαβάθμιση εξαρτάται από τον χώρο, από το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει υποχρέωση μάσκας. Στους μεικτούς θα υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και έλεγχοι από την Πολιτεία. Όλοι οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών.

Όλοι οι χώροι που θα ανοίξουν, οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, και οι κλειστοί χώροι κινηματογράφοι και θέατρα, θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου. Εν συνεχεία αυξάνοντας τη χωρητικότητα θα γίνονται αμιγείς χώροι.

Όπως είπε από τη δική του μεριά ο κ. Γεωργιάδης:

"Στους αμιγείς χώρους θα είναι μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχει μεγαλύτερη πλητότητα ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας".

"Στους μικτούς χώρους πέραν των εμβολιασμένων θα μπορούν να είναι και οι μη εμβολιασμένοι με μάσκες και υποχρεωτικό αρνητικό rapid test. Στους μικτούς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ η πληρότητα θα είναι στο 50%".

Όπως είπε ακόμη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με self test που θα δηλώνεται από τους γονείς τους. Στους αμιγείς χώρους που ξεκινούν από 15 Ιουλίου, η χωρητικότητα φτάνει στο 85%.

Στους μεικτούς χώρους από 1η Ιουλίου η πληρότητα γίνεται 50% και οι ανήλικοι προσέρχονται με self test γονέων.

Σε ότι αφορά τα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά), ανοίγουν ξανά από 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους και με χρήση μάσκας.

Συνοπτικά:
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Στα θέατρα και τους κινηματογράφους θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Συναυλίες σε ανοικτούς χώρους
Για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, εκτός των γηπέδων, που φιλοξενούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Κλειστά και ανοικτά μουσικά κέντρα και κλαμπ
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Είσοδος στα γήπεδα
Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, πλέον, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.