Ads Area

Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού σε παππούδες, ποιοι το δικαιούνται



Σε διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21 σε παππούδες και γιαγιάδες που έχουν δικαστική απόφαση για την επιμέλεια παιδιού προχώρησε ο ΟΠΕΚΑ.

Κι αυτό διότι όπως εξηγεί το επίδομα παιδιού χορηγείται σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, άρα και παππού και γιαγιά, έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια του τέκνου για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται μέχρι το τέλος του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Μετά από αυτό απαιτούνται σπουδές ή αναπηρία που αποδεικνύονται με δικαιολογητικά για όσο χρόνο σπουδάζουν ή έχουν αναπηρία διαπιστωμένη από τα ΚΕΠΑ. Μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας διακόπτεται ανεξάρτητα αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σπουδές ή δεν έχει λήξει η αναπηρία

Ο ΟΠΕΚΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με την υπ. αριθμόν 108/2021 απόφαση που βγήκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχο του ΙΚΑ με τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος ίσο με το 20% της σύνταξης λόγω των βαρών που συνέχιζε να έχει από τη γονική μέριμνα της εγγονής του που είχε αναλάβει με δικαστική απόφαση τόσο μέχρι την ενηλικίωσή της όσο και κατά τη διάρκεια των σπουδών της.

Το ΙΚΑ του είχε χορηγήσει το επίδομα μέχρι το 2011 που το παιδί ενηλικιώθηκε, ενώ το διέκοψε στη συνέχεια γιατί σύμφωνα με το άρθρο 1538 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα παύει με την ενηλικίωση του τέκνου.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε κατά της απόφασης ΙΚΑ ζητώντας παράταση του επιδόματος ως το 24ο έτος λόγω σπουδών της εγγονής του και διότι εξακολουθούσε να ασκεί τη γονική μέριμνα για τις σπουδές της.

Ο συνταξιούχος δικαιώθηκε τόσο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όσο και τώρα στο Εφετείο, το οποίο διατάζει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλει το 20% της σύνταξης ως οικογενειακό επίδομα από την ηλικία των 18 ως τη λήξη των σπουδών της εγγονής του και όχι πέραν του 24ου έτους.