Ads Area

Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνονται οι αναστολές εργασίας για ευπαθείς ομάδες



Από σήμερα Πέμπτη έως και τη Δευτέρα 31/5/2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι υπάγονται στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2194), για τον μήνα Μάιο 2021.

Κατά την υποβολή της δήλωσης επιλέγεται η ειδική περίπτωση «Περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 37095/1436/17‐09‐2020 (Β΄ 4011)».

Όσοι θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται το επίδομα 534 ευρώ ανά μήνα. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους ευπαθείς ομάδες που μπαίνουν σε αναστολή.

Ευπαθείς ομάδες
1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου».

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου» θεωρείται αυτόματα ότι ανήκουν στην κατηγορία 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ απο-στάσεως εργασίας.

Το αίτημα του εργαζόμενου πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου. Εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή του αιτήματος, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της υπ' αρ. 37095/1436/17.09.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 4011), προς απόδειξη της υπαγωγής του στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου-αιτούντα εφόσον τα καθήκοντά του δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως.

Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή, κατά τα ανωτέρω, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου- αιτούντα σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την ανωτέρω πρόταση του εργοδότη, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ' αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη του. Για την εφαρμογή της παρούσας ως «κοινό» νοούνται τα άτομα που δεν είναι ενταγμένα στο πάγιο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης.

Ο εργοδότης εφόσον έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ενημερώνει εγγράφως τον εργαζόμενο-αιτούντα, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής αυτών και θέτει σε αναστολή τη σύμβασης εργασίας του ως ύστατο μέτρο προστασίας της υγείας αυτού.

πηγή: dikaiologitika.gr