Ads Area

«Παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης, τι αλλάζει στη φορολόγηση ενοικίων και στις e-αποδείξεις



Σε κινήσεις προκειμένου να ελαφρύνει τον τελικό φορολογικό λογαριασμό όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, προχωρά η κυβέρνηση. Με τροπολογία που φέρνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, εφόσον έχουν προχωρήσει στην κοινοποίηση ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους.

Επίσης, τέλος μπαίνει και στην αναμονή των φορολογούμενων σχετικά με το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία, δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο 22%, εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους. Ακόμα, του μέτρου απαλλάσσονται πλήρως οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 11%, για τους φορολογούμενους που έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από το 20% του εισοδήματος τους αλλά λιγότερο από το 30% που απαιτείται.

Αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Ιουλίου. Εμπρόθεσμη θα θεωρείται η φορολογική δήλωση εάν υποβληθεί και ως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν. τις δυο πρώτες δόσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021, οι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν έκπτωσης 3%

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021. Άγνωστο βέβαια παραμένει ακόμα εάν ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές η τις νέες αντικειμενικές αξίας. Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες και «πάγωμα» του λογαριασμού στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ακόμα ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» καθώς διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το αν υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνε με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές τιμές ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και κυρίως του ποσού των 3,3 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και η κατάληξη θα κριθεί από τη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, με κυβερνητικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν οι ελληνικές θέσεις.

πηγή: dikaiologitika.gr