Ads Area

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Νέες παροχές από τον Απρίλιο, τι αλλάζει για 20.000 δικαιούχους του ΚΕΑ



Νέες παροχές προβλέπονται από τον Απρίλιο του 2021 για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (π. ΚΕΑ) σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για φέτος. Αρχικά οι νέες παροχές θα απευθύνονται σε 20.000 δικαιούχους από το σύνολο των 219.385 ανέργων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέχρι τέλος του έτους.

Οι νέες δράσεις ενεργοποίησης αποτελούν βασικό πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για σταδιακή εξόδο από αυτό, παρέχοντας ευκαιρίες για επανένταξη στην αγορά εργασίας, βελτιώνοντας το εισόδημα των ωφελουμένων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 το 17,9% συνολικού πληθυσμού ήταν σε Κίνδυνο Φτώχειας. Σήμερα, στην χώρα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι ΕΕΕ είναι 219.385 άρα στόχος είναι ο
αριθμός δικαιούχων ΕΕΕ που θα συμμετέχουν σε δράσεις ενεργοποίησης και ένταξης στην αγορά εργασίας να ανέλθει στο ύψος των 20.000 περίπου το 2021.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Από τον Απρίλιο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος π. ΚΕΑ και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, θα προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

α. Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
β. Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
γ. Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
δ. Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και
ε. Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.


Ωφελούμενες ομάδες θεωρούνται:
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό:
όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι:
τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ποσά
Σύνθεση Νοικοκυριού Εξαμηνιαίο Εισόδημα
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200€
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1800€
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 2.100€
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη. 2.400€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη. 2.700€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη. 3.000€.

πηγή: dikaiologitika.gr