Ads Area

Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»: Τροποποιήσεις φέρνουν ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις ένταξης
Νέες βελτιώσεις και διεύρυνση κριτηρίων πρόκειται να έχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», όσον αφορά στην παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση είχε ανακοινώση τη συμπερίληψη του, στο δεύτερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τις εκλογές στη Βουλή.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα φέρει ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις ένταξης, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 375 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία χορήγησης του δανείου
Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα κυμανθεί σε παρόμοιο μοτίβο με την πρώτη καθώς, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται απευθείας σε τράπεζες, με την έγκριση του 75% του δανείου, το οποίο θα χορηγείται άτοκα, μέσω της επιδότησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης - ΔΥΠΑ).

Παράλληλα, το υπόλοιπο 25% θα χορηγείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο, ο δανειολήπτης που είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, θα έχει πλήρως άτοκο δάνειο.

Το ύψος του ποσού θα φτάνεις έως και τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής του τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Οι νέες τροποποιήσεις του προγράμματος 
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» πρόκειται να διευρυνθεί με τρείς σημαντικές τροποποιήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ισχύ του.

Αρχικά το κατώτατο εισοδηματικό όριο ορίστηκε στα 10.000 ευρώ για την ένταξη των υποψήφιων δανειοληπτών στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

 • Για τους νέους άγαμους έως 16.000 ευρώ.
 • Για ζευγάρια έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (π.χ. για τετραμελή οικογένεια τα 30.000 ευρώ).
 • Μονογονεϊκές οικογένειες έως 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

Η παλαιότητα του ακινήτου
Η δεύτερη αλλαγή του προγράμματος αφορά την παλαιότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με το πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, το ακίνητο θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 έτη. Με την τροποποίηση ορίζεται πως η δεκαπενταετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

Το μέγεθος του ακινήτου
Το τρίτο κριτήριο σχετίζεται με το μέγεθος του ακινήτου, καθώς διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο όριο των 150 τ.μ. δεν θα προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα.

Ειδικότερα, μέσα από τις τρεις σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που ισχύουν τα εξής:

 • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.
 • Έχουν αξία έως 200.000€, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
 • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων.
 • Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη.


Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πρώτη φάση του προγράμματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η πρώτη φάση του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τράπεζες) έχει φτάσει στα όριά του καθώς μέσα σε σχεδόν 4 μήνες εγκρίθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου:

 • Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).
 • Από τις 30.756 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
 • Από τις 21.132 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 4.644 δάνεια (22%), ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 53, με μέσο όρο ποσού έγκρισης περίπου 104.900 ευρώ
 • Τέλος, βρίσκονται υπό αξιολόγηση 3.168 αιτήσεις.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις από το aggeliologio.gr στο Google News