Ads Area

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» : Ανοίγει σταδιακά την Πέμπτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ





Σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ θα ανοίξει από την Πέμπτη 11 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (https://allazothermosifona.gov.gr), όπως ανακοίνωσε απόψε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

* 11/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2

* 12/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4

* 13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6

* 14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

 * 15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0


Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.  

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, μέσω του νέου Προγράμματος, τα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας. Το όφελος για αυτά αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι:

* Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους.

* Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

* Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.


Για να ενταχθούν οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα θα πρέπει:

* Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

* Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

* Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο.

* Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

* Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

   

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

* Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

* Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

* Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

* Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

   

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ένα ακόμα πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, που στηρίζει την ελληνική οικογένεια, τίθεται σε λειτουργία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μιας από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με έναν σύγχρονο, αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα, πετυχαίνουμε μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών, στηρίζουμε την ακμάζουσα ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε τις πολιτικές που προστατεύουν εμπράκτως το Περιβάλλον, αλλά και στηρίζουν τους Έλληνες απέναντι στην ενεργειακή κρίση».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα "Αλλάζω Θερμοσίφωνα" έρχεται ως συνέχεια των προγραμμάτων "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" αλλά και "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή" που ήδη τρέχουν και χρηματοδοτούνται μέσω κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και στοχεύουν σε μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ελλάδα εναρμονισμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια να διατεθεί σημαντικό μερίδιο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον με στόχο η χώρα μας την επόμενη 10ετια να μετατραπεί στον πράσινο πρωταθλητή της Ευρώπης».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις από το aggeliologio.gr στο Google News