Ads Area

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση
Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Aλλάζω Θερμοσίφωνα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, εκτός απροόπτου αύριο, Τρίτη, θα «ενεργοποιηθεί» η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, για την έναρξη υποδοχής αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως και το «Ανακυκλώνω – Aλλάζω συσκευή», δηλαδή όχι με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής, αλλά με την επιλογή των δικαιούχων ανάλογα με μία σειρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, από το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει στη συνέχεια η κατάταξη και να προκύψουν οι ωφελούμενοι, αλλά και ο κατάλογος των επιλαχόντων.

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 50% έως 60%, ενώ θα δοθεί με τη μορφή voucher που θα αφαιρεθεί από την τελική τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει ο ωφελούμενος. Ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού, δηλαδή τον ωφέλιμο όγκο της δεξαμενής, η ενίσχυση (χωρίς τον ΦΠΑ) ξεκινά από 510,48 και φτάνει μέχρι τα 904,84 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.


Προϋποθέσεις συμμετοχής
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με στελέχη του κλάδου είναι αρκετός για την επιδότηση 90.000 συστημάτων περίπου. Δυνατότητα υποβολής αίτησης έχουν οικιακοί καταναλωτές με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας έως 30.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει ο ηλιακός να προορίζεται για νοικοκυριό (και όχι επαγγελματικό ακίνητο), αλλά και να αντικαταστήσει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (τουλάχιστον 40 λίτρων). Μάλιστα, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, όπως και να αποσυρθεί για να ανακυκλωθεί.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως το μέσο ετήσιο ανά μέλος οικογένειας, ενώ στην κατάταξη προτεραιοποιούνται οι οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, καθώς και οι οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.


Αξίζει να σημειωθεί πως πρόθεση είναι στην πορεία να προστεθούν επιπλέον πόροι στο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθούν και νοικοκυριά από τη λίστα των επιλαχόντων.

Επιλέξιμοι ηλιακοί
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιδοτούνται ηλιακοί με επιλεκτικούς συλλέκτες και χωρητικότητα δεξαμενής τουλάχιστον 110 λίτρων, η οποία θα διαθέτει πιστοποίηση CE. Επίσης, ο ηλιακός θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση Solar Keymark, η οποία θα καλύπτει είτε αποκλειστικά στους συλλέκτες (τα πάνελ του ηλιακού), είτε ολόκληρο το σύστημα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, κατά την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%, ενώ θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος.


Εκπρόσωποι του κλάδου, που έχουν μιλήσει στο Insider.gr, εκτιμούν ότι με την επιλογή ενός ποιοτικού μοντέλου, ώστε να έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια, ένα νοικοκυριό θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση. Στο δυσοίωνο σενάριο, που οι τιμές παραμένουν «φουσκωμένες» τα επόμενα χρόνια, τότε η εξοικονόμηση ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τις τελευταίες δημοσιεύσεις από το aggeliologio.gr στο Google News