Ads Area

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 νεκροί από το πολικό ψύχος - Λεηλασίες σε καταστήματα, ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων




Στη δίνη του αρκτικού ψύχους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι παρά την παγωνιά. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν, ότι και τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας για την πολιτεία της Νέας Υόρκης και την πόλη του Μπάφαλο, που επλήγη περισσότερο.


Θαμμένο στο χιόνι το Μπάφαλο
Δύσκολες στιγμές εξακολουθούν να περνούν εκατομμύρια Αμερικανοί, καθώς μαίνεται η φονική κακοκαιρία που πλήττει εδώ και ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες με πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις. Θαμμένο κάτω από το χιόνι παραμένει το Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη με τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο επιζώντες, καθώς κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για πάνω από δύο ημέρες.

Με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται, για τη χειρότερη χιονοθύελλα του αιώνα κάνουν λόγο οι Αρχές, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει. Ισως να μην είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση τώρα και αυτή τη στιγμή τα πράγματα να μην είναι τόσο σοβαρά όσο πριν από δύο ημέρες, αλλά η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για να βγει κάποιος έξω» είπε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ.

Έλληνες από τις πληγείσες περιοχές περιγράφουν στην ΕΡΤ τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί. «Η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά» αναφέρει ο ένας. «Βλέπουμε πώς δοκιμάζεται μία κρατική μηχανή να ανταπεξέλθει» λέει ένας άλλος.




Κι ενώ μεγάλο μέρος στο Μπάφαλο παραμένει αποκλεισμένο, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι πλέον αισθητές με τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το χάος στο Μπάφαλο συμπληρώνουν οι λεηλασίες. Βίντεο, που έχουν δημοσιοποιηθεί, δείχνουν πεταμένα τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ- μάρκετ και κόσμο να βγαίνει από τα καταστήματα κρατώντας ό,τι μπορεί.


«Έχουμε καταγγελίες για λεηλασίες. Είδαμε κάποιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αστυνομικοί έχουν ανταποκριθεί σε αρκετές καταγγελίες. Εχουμε προβεί σε ορισμένες συλλήψεις. Εχουμε επέμβει σε κάποιες περιπτώσεις», αναφέρει ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Μπάφαλο.

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ για τα θύματα από τη χιονοθύελλα που πλήττει τη χώρα
Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στις ΗΠΑ λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθύτατη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων, τον λαό και την κυβέρνηση «του στενού μας φίλου και στρατηγικού εταίρου», ΗΠΑ.

Πηγή: ertnews.gr