Ads Area

Από τον Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων




Ένα νέο μέτρο στήριξης των πολιτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ανακοίνωσε πως από τον Φεβρουάριου του 2023 η η κυβέρνηση θα καλύπτει το 10% των αγορών των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και συνολικά στις επιχειρήσεις τροφίμων.


Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις τρία. Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. 

Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. 

Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα - Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις.  «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.

«Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».

Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος.

Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», είπε.
Ανέφερε ότι πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δύο φορές δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους από την οποία ωφελήθηκε το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τα αναχώματα της Πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που δεν ήταν και λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.

Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλυπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».
Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη». 

Μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».
Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά  προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.