Ads Area

Επιταγή Ακρίβειας: Οι δικαιούχοι και η ημερομηνία καταβολής - Διπλή δόση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Μιάμιση δόση για το Επίδομα παιδιού



Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ως πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής του επιδόματος ακρίβειας 250 ευρώ στους δικαιούχους, είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ωστόσο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 20η Δεκεμβρίου.

Πιθανόν την ίδια ημερομηνία θα γίνει από τον ΟΠΕΚΑ και η πληρωμή για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε διπλή δόση, το επίδομα παιδιού Α21 σε μιάμιση δόση αλλά και τα υπόλοιπα επιδόματα του Δεκεμβρίου 2022.

Ειδικότερα οι επόμενες πληρωμές έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • την προσεχή Τετάρτη (30/11) θα καταβληθούν τα επιδόματα Νοεμβρίου όπως γίνεται σε κάθε πληρωμή.
  • την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η πρόσθετη έκτακτη δόση για το έτος 2022 που αφορά τα επιδόματα αλλά και τα επιδόματα Δεκεμβρίου. Δηλαδή αντί για τις 30 Δεκεμβρίου όπως συμβαίνει κάθε μήνα η πληρωμή θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.



Δικαιούχοι για το επίδομα ακρίβειας είναι:

– συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ

– μακροχρόνια άνεργοι

– ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ

– δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ 


Ειδικότερα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

δ) Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ 
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
  • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο.

Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ


Οι μακροχρόνια άνεργοι
Όσον αφορά τους επιδοτούμενους, μακροχρόνια άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στην ΔΥΠΑ π.ΟΑΕΔ,  θα λάβουν και αυτοί την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ και υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Πρόκειται για εγγεγραμμένους ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (πάνω από 12 μήνες αδιάλειπτης εγγεγραμμένης ανεργίας), παραμένουν άνεργοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.


Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
Προβλέπεται η χορήγηση για τον Δεκέμβριο 2022 οικονομικής ενίσχυσης – προσαύξησης του ποσού των 250 ευρώ σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και ανασφάλιστους υπερήλικες

Να σημειωθεί ότι για την επιταγή ακρίβειας δεν χρειάζεται υποβολή αίτησης,