Ads Area

Ψηφιακό το μητρώο αθλητών της Ομοσπονδίας Καλοθοσφαίρισης



Εγκατάσταση αυτόματων ρομποτικών καμερών σε περίπου 200 κλειστά γυμναστήρια της χώρας, αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πινάκων και καθιέρωση του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα, ενώ από την επόμενη αθλητική χρονιά οι αγώνες μπάσκετ των Εθνικών πρωταθλημάτων που θα διεξάγονται σε αυτά τα γήπεδα θα είναι διαθέσιμοι μέσω Live Streaming σε όλους τους θεατές, ώστε να αυξηθεί ακόμα παραπάνω η διείσδυση του αθλήματος στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).  

Ήδη, το μητρώο αθλητών της ομοσπονδίας έγινε ψηφιακό και προσβάσιμο άμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ  από το καλοκαίρι, τον Ιούλιο 2022 όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην εγγραφή αθλητή στο σωματείο ή την μεταγραφή του γίνονται  με μερικά κλικ. Η συνεργασία των δυο φορέων άρχισε τον Ιούνιο 2022 όταν υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών της ΕΟΚ από τον υπουργό  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια μεταρρύθμιση - ανάσα για τους αθλητές και σωματεία και ιδίως από την περιφέρεια καθώς μέχρι πέρυσι, ένα δελτίο ενός νέου αθλητή χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να εκδοθεί, ταλαιπωρώντας με γραφειοκρατικές διαδικασίες τους παράγοντες των σωματείων. Πλέον, μέσω της τεχνολογίας αρκούν πέντε λεπτά για τη δημιουργία της καρτέλας του νέου αθλητή και περίπου μια εργάσιμη μέρα για την έκδοση του ψηφιακού του δελτίου και κυρίως χωρίς επιπλέον κόστος  (πέρα από το παράβολο της μεταγραφής, όπου αυτό προβλέπεται) είτε για τον αθλητή είτε για το σωματείο. 

Σημειώνεται ότι με χρήση του νέου ψηφιακού μητρώου πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2022 που μετρά 8000 μεταγραφές. Με τη νέα διαδικασία το σωματείο που επιθυμούσε την μεταγραφή του αθλητή κατέθεσε τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση, ο αθλητής την αποδεχόταν με ένα κλικ και εφόσον ήταν ενεργός σε άλλο αθλητικό σωματείο, έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του και αυτό και πάλι με ένα κλικ. Επιπλέον, το παράβολο μετεγγραφής πληρωνόταν μέσω τράπεζας ηλεκτρονικά και ενημερωνόταν αυτόματα η Ομοσπονδία για την καταβολή του. Εντός της επόμενης μέρας ολοκληρωνόταν η μετεγγραφή και εκδιδόταν το δελτίο του στο νέο του σύλλογο. 

Με αυτήν την διαδικασία δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τους αθλούμενους. Σήμερα 47.948 εγγεγραμμένοι αθλητές έχουν ενεργό αθλητικό δελτίο. Από αυτούς 5 στους 6 είναι άνδρες και 1 στα 6 γυναίκες. Δείγμα της δυναμικής του μπάσκετ στις νέες ηλικίες είναι ότι 35.046 είναι ηλικίας έως 18 ετών έχουν ενεργό δελτίο, ενώ 12.932 είναι ενήλικες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 40% των αθλητών έχουν δελτίο στις δύο ενώσεις της Αθήνας (ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ), το 10,7% σε σωματεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπόλοιπο 50% περίπου κατανέμεται στις λοιπές ενώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ