Ads Area

Έρχονται WiFi και 5G στο Μετρό της Αθήνας



Σταθμούς με WiFi και 5G στους συρμούς θα έχει σε λίγα χρόνια το μετρό της Αθήνας. Έτσι, οι επιβάτες θα μπορούν να μιλούν και να σερφάρουν απρόσκοπτα, καθώς θα μετακινούνται στην πόλη, χωρίς να χάνεται όπως σήμερα το σήμα. Ένα «κενό» στην επικοινωνία που προκαλεί εδώ και χρόνια γκρίνια στους χρήστες του μέσου, ενώ κατά καιρούς οι εξαγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό το «κενό» θα καλυφθεί χάρη σε δύο δράσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει εγκατασταθεί δημόσια προσβάσιμο WiFi στους σταθμούς και των τριών γραμμών μετρό της πρωτεύουσας. Η ανάπτυξη του δικτύου έχει ενταχθεί στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν 2.500 WiFi hotspots σε όλη την Ελλάδα. Η έναρξη της υλοποίησης του έργου, που πρόσφατα πέρασε στην επόμενη φάση με την ανάδειξη των τριών αναδόχων για τη συμφωνία πλαίσιο, αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κάλυψη των «τυφλών» σημείων
Η δεύτερη δράση έχει μεν εξαγγελθεί πολλές φορές, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο απλή υπόθεση. Πρόκειται για την κάλυψη των «τυφλών» σημείων του υπόγειου δικτύου του μετρό, κυρίως δηλαδή εντός σηράγγων και τούνελ, μέσω κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα όσοι έχουν δεδομένα να μπορούν να τα αξιοποιούν πια χωρίς διακοπές και στα σημεία του δικτύου όπου σήμερα δεν έχει σήμα.

Με πρωτοβουλία, λοιπόν, του αρμόδιου υπουργείου, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με την Cosmote και την εταιρεία διαχείρισης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers, ώστε να εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για την κάλυψη δικτύου 4G/5G.

Για την υλοποίηση βεβαίως του συγκεκριμένου έργου, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, κι αυτό γιατί οι απαραίτητες εργασίες εγκατάστασης μπορούν να γίνονται μόνο κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες που το δίκτυο του μετρό δεν λειτουργεί. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2,5 χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα, με πηγές που βρίσκονται κοντά στο έργο, ο πρώτος στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή από τον Νοέμβριο σε πέντε σταθμούς του μετρό και τις μεταξύ τους σήραγγες, ξεκινώντας από το Ελληνικό.

Μια ιστορία που ξεκίνησε το 2014
Η ιστορία της εγκατάστασης ασύρματου ίντερνετ στους σταθμούς του μετρό δεν είναι καινούργια. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, είχαν εγκατασταθεί σε συνεργασία τότε με την HellasOnlineσε επτά σταθμούς του μετρό, με την προοπτική να απλωθούν σταδιακά σε όλο το δίκτυο μετρό, ηλεκτρικού και εν μέρη του τραμ. Βεβαίως, η ζωή τα έφερε διαφορετικά και το έργο, όχι μόνο δεν επεκτάθηκε, αλλά ούτε συντηρήθηκε και έτσι σταμάτησε και η λειτουργία των WiFi Hotspots.

Πηγή: ot.gr