Ads Area

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Τι αλλάζει



Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. «Ναι», επί της αρχής, ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση «παρών» και το ΜέΡΑ25 «κατά».

Το χρονικό όριο μέσα στο οποίο μια γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει ιατρικώς υποβοηθούμενη διευρύνεται κατά τέσσερα χρόνια, ενώ για να καταψύξει ωάρια δεν απαιτείται πλέον η ανδρική συναίνεση.

Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα του δότη σπέρματος ή της δότριας ωαρίων να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για το αν θα κρατήσει την ανωνυμία του.

Ακόμα με το νέο νόμο ιδρύεται στο Αττικό Νοσοκομείο Μονάδα Εξωσωματικής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού αποκλειστικά για άτομα με HIV.

Επίσης, απαγορεύονται οι μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε παιδιά με διαταραχές φύλου. Επεμβάσεις θα γίνονται μετά τα 15 τους χρόνια και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια με γνώμη επιτροπής και δικαστική απόφαση.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγές με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα: «Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε πια κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Μια ματιά όχι μόνο ειλικρινή αλλά κυρίως συμπεριληπτική γιατί η φροντίδα για τους λίγους αναβαθμίζει τελικά τους πολλούς».

“Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου αυτού είναι ότι χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα το σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά στην πράξη έχει μια αγοραία λογική” τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Πηγή: ertnews.gr