Ads Area

Στεγαστικά δάνεια: Έρχονται αυξήσεις στις δόσεις – Ποιους αφορά



Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται άμεσα να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, παραδεχόμενος ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας».

«Εμείς έχουμε το υψηλότερο χρέος αλλά είναι διαρθρωμένο με μέση διάρκεια 20ετίας, όταν οι άλλοι είναι κάτω από τη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε λιγότερο από τους άλλους κάθε χρόνο», διευκρίνισε.

«Δεν έχουμε ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση. Η πρώτη επίπτωση που έχεις στην αύξηση των επιτοκίων είναι ότι πληρώνει παραπάνω τόκους και παραπάνω τόκοι σημαίνει λιγότερος δημοσιονομικός χώρος», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Τα νοικοκυριά έχουν κάνει πολύ μεγάλη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για τις επιχειρήσεις έχουμε τα εργαλεία, κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, που ρίχνουν τα επιτόκια των επενδύσεων πάρα πολύ».

Τι ισχύει με τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο
«Ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, θα επηρεαστούν προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Αναφερόμενος στην αυξηση των επιτοκίων και από τη FED, υπογράμμισε: «Αυτό πιέζει την ΕΚΤ να κάνει κι αυτή σημαντικές αυξήσεις, διότι, αν δεν τις κάνει, θα αδυνατίσει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο κι αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές καυσίμων και εισαγομένων».

«Συνεπώς, μετά τη θύελλα της πανδημίας, μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης.