Ads Area

Επίδομα ρεύματος «Power Pass»: Μέσα Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις - Πότε θα γίνουν πληρωμές



Για δύο εβδομάδες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι του Power Pass, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 14 με 15 Ιουνίου και η επιστροφή χρημάτων του 60% των φουσκωμένων λογαριασμών και μέχρι 600 ευρώ θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Νέοι δικαιούχοι και κριτήρια για επίδομα ρεύματος
Η «βεντάλια» των δικαιούχων ανοίγει περισσότερο με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά από αφαίρεση των φόρων. Αυτό δηλαδή είναι και το βασικό κριτήριο της επιδότησης: Από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 αφαιρούνται φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης  «λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα, είναι υψηλότερο καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αλλά τους καλύπτει μέχρι τα 600€. Υπήρχε μια αδυναμία στην προηγούμενη απόφαση ότι κάποιοι άνθρωποι που ήταν μοναχικοί μπορεί να τους έφτανε ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά ακόμη και με 45.000 μεικτό αν αφαιρέσετε τη φορολογία και όλες τις υποχρεώσεις ήταν οριακό για αυτό είπαμε καθαρό».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «εμείς δεν κοιτάμε ποιος έχει τα λογαριασμό, το όνομα του λογαριασμού κοιτάμε ποιος έχει την κύρια κατοικία, για αυτή την κύρια κατοικία μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή» εξηγώντας ότι «αυτή η βοήθεια θα κοστίσει από 1η Ιουλίου και μετά 1,1 δισ. ευρώ για αυτό και δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα διαθέσιμα γιατί είναι πολύ μεγάλο κόστος η παρέμβαση.

Στο ερώτημα, δε, αν θα καλύπτει το 80 με 85% για όλους, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «είναι ένα σύνθετο σύστημα, καλύπτονται όλοι μέχρι ένα ποσό και μετά υπάρχει μια σειρά διαφορετικών παρεμβάσεων που δίνει πολύ καλύτερη θέση στα ευάλωτα νοικοκυριά, στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις και μετά πηγαίνουμε προς τα πάνω».

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα
Η επιστροφή των χρημάτων υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

– Η αποζημίωση αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.

– Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

– Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

– Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Αποζημίωση δικαιούνται και οι φοιτητές για τη φοιτητική κατοικία εφόσον υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει τη φοιτητική κατοικία ως κύρια.

– Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

– Ο καταναλωτής δηλαδή δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίησή τους.

– Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

– Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.