Ads Area

Χρ. Σταϊκούρας: Έως αύριο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ



Αύξηση κατά 94 δισ. ευρώ σημείωσε εφέτος σε σχέση με το 2021 ο πλούτος των φυσικών προσώπων από την ακίνητη περιουσία τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και διαμορφώθηκε σε 577 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ»), ο ΕΝΦΙΑ -τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να αναρτηθούν έως αύριο- θα είναι μειωμένος εφέτος κατά 380 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, βεβαιώνεται συνολικός φόρος 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τον υπουργό, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι «η οικονομία κινείται ικανοποιητικά (έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη 3,1%), με τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, την αύξηση του κόστους στην καθημερινότητα και την επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών». Χαρακτήρισε δε ως το μεγάλο πρόβλημα εφέτος τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,6% σε μέσα επίπεδα. Ενώ, για το εάν υπάρχει η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, επανέλαβε ότι «με τα σημερινά δεδομένα εξαντλούμε επί του παρόντος τον δημοσιονομικό χώρο για το 2022».

Τέλος, είπε ότι στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το αίτημα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ