Ads Area

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα οριστικά τα αποτελέσματα για το voucher 2.520 ευρώ σε 10.000 ανέργους του ΟΑΕΔ




Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των 10.000 ωφελουμένων του προγράμματος «Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής» σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε
επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας 2.520 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ.

Τις επόμενες ημέρες με σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα συγκροτηθεί το Οριστικό Μητρώο Ωφελουμένων, το οποίο δημοσιεύεται στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Επισημαίνεται ότι η ΕΥΕΔ ΕΣΠΑ ΑΠΚΟ δύναται να προβαίνει σε επικαιροποίηση του Μητρώου σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι πίνακες κατάταξης του Οριστικού Μητρώου Ωφελουμένων περιλαμβάνουν μόνον τους κωδικούς ΚΑΥΑΣ των ενδιαφερομένων.

Μετά τη δημοσίευση του οριστικού Μητρώου ωφελουμένων, οι ωφελούμενοι επιλέγουν πάροχο κατάρτισης από το δημοσιευμένο Μητρώο Παρόχων. Στον πάροχο της επιλογής τους, προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ταυτοποίηση, βεβαίωση ανεργίας, αντίγραφο απολυτηρίου υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ανώτερου επιπέδου σπουδών, καθώς και επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης σε περίπτωση που το απολυτήριο ή ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και εφόσον οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και ένταξης στην πράξη, οι πάροχοι προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.

Οι πάροχοι έχουν την πλήρη ευθύνη για την επιλεξιμότητα των ωφελουμένων ως προς το κριτήριο του επιπέδου σπουδών, δηλ. ότι οι ωφελούμενοι είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο και σε περίπτωση που προκύψει ότι πάροχος εισήγαγε στην Πράξη μη επιλέξιμο ωφελούμενο ως προς τον τίτλο σπουδών ή/και την ηλικία τότε θα περικόπτεται το 100% των ποσών των επιταγών κατάρτισης του παρόχου (Α πληρωμή, Β πληρωμή και Γ πληρωμή) που αντιστοιχούν στον μη επιλέξιμο ωφελούμενο. Συνακόλουθα ο ωφελούμενος θα διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων.

Επιπλέον, η ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ θα προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο ως προς τη γνησιότητα των απολυτηρίων Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλων προσκομισθέντων τίτλων σπουδών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αναντιστοιχίας μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση συμμετοχής και των υποβληθέντων δικαιολογητικών υπερισχύουν τα υποβληθένταδικαιολογητικά σε συνέχεια του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί.

Σε περίπτωση που κατά την ενεργοποίηση των επιταγών κατάρτισης διαπιστωθεί ότι οι ωλούμενοι δεν πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στο Μητρώο Ωφελουμένων τότε οι εν λόγω ωφελούμενοι διαγράφονται αυτομάτως από το Μητρώο και τη θέση τους θα μπορούν να λάβουν οι κατά σειρά επιλαχόντες της ιδίας Διοικητικής Περιφέρειας.

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων:

μεταποίησης / βιομηχανίας, κατασκευών,
υγείας
πρόνοιας,
τουρισμού και επισιτισμού

Η δράση εστιάζει στη δημιουργία μιας δομημένης πορείας των ανέργων προς την αγορά εργασίας μέσω:
απόκτησης ή/και επικαιροποίησης /αναβάθμισης επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με δυνατότητα πιστοποίησής τους ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.

Στους κλάδους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι μεταποίησης/ βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας – πρόνοιας και τουρισμού και επισιτισμού- παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της προοπτικής μετάβασης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.

Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας 2.520 ευρώ.