Ads Area

Επίδομα ανεργίας - ΟΑΕΔ: Χορήγηση με λιγότερα ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους



Αλλάζουν τα «δεδομένα» ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ για συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σ «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα Κυψέλη…», προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, αρκούν 50 ημέρες εργασίας, (σήμερα είναι 100), στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει:
«…μείωση ειδικά για το έτος 2021 στα πενήντα (50) ένσημα το όριο των ενσήμων που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι εποχιακά στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο ώστε να δικαιωθούν επιδότησης ανεργίας.

Με την παρούσα ρύθμιση θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, καθώς οι εν λόγω εποχικά εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μην συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικότερα, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.. Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό (100) κατ’ ελάχιστον σε πενήντα (50) ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών (3) μηνών και 5 ημερών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985»