Ads Area

30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς



Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοινώθηκε, η αναμνηστική δόση όπως ονομάζεται, θα είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου στους ανοσοκατεσταλμένους ενώ ακολουθούν άμεσα και οι άλλες 3 κοινωνικές ομάδες που ανακοινώθηκαν.

Σε ότι αφορά στους ηλικιωμένους, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση με τρίτη δόση, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ εξήγησε ότι τα αντισώματα μειώνονται 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό γι αυτό προτείνεται να γίνει η τρίτη δόση 6 με 8 μήνες μετά.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna, για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ως προς την εξέλιξη των εμβολιασμών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20.000 εμβολιασμοί για τη Δευτέρα 20/9 και αναμένεται να κλείσει η ημέρα με 30.000 εμβολιασμούς.

Όπως τόνισε έχουν γίνει 11.900.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων 6.365.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, που αντιστοιχεί στο 60,6% του γενικού πληθυσμού και στο 70% των ενηλίκων.

Παράλληλα ανέφερε 5.950.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως που αντιστοιχεί στο 56,7% του γενικού πληθυσμού και στο 65,6 % του ενήλικου πληθυσμού

Ακολούθως δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν 90.000 νέα ραντεβού κυρίως νέων για να  γίνει η πρώτη δόση του εμβολιασμού. «Eμβόλια έχουμε – Επιχειρησιακά μπορούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, ήδη έχουν γίνει 13.175 εμβολιασμοί.

Τέλος, είπε ότι ξεκινούν από τις κινητές μονάδες και οι εμβολιασμοί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.