Ads Area

Τι αλλάζει από σήμερα 13/9 για τους ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα (ΦΕΚ)



To απόγευμα της Κυριακής δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο. Φέρει τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» και τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Περιλαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα προστασίας ανά τομέα δραστηριότητας όπως δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια, νοσοκομεία, κέντρα διασκέδασης και εστίαση.

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους
 Αλλάζει από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς τίθενται σε ισχύ νέα, πιο αυστηρά μέτρα για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, από τη Δευτέρα σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test ή PCR 48 ωρών, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Πώς θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

 Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, καθίστανται πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (προ Τρίτης και Παρασκευής), θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Στα 10 ευρώ η ανώτατη τιμή του rapid test

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση για με τον καθορισμό των ανώτατων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη και τη διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV2.

Στην απόφαση προβλέπονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Άρθρο 1

Ανώτατα όρια τιμών χρέωσης παροχής αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19

Ορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), τα ακόλουθα:

1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time - PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) και

β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €).

 4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).

6) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 €)

ΦΕΚ