Ads Area

Υπουργείο Εργασίας: Έναρξη εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό δομών ηλικιωμένων και ΑμεΑ



Σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και  ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών το σύνολο των εργαζομένων και των διοικήσεων ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών και εκκλησιαστικών δομών μπορεί από σήμερα να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο. Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή.  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειας μέχρι και την Τετάρτη 18 Αυγούστου. Αίτηση απαλλαγής δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα

  • Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.
  • Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.
  • Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση των ενδιαφερομένων θα πρέπει περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και να επισυνάπτει την σχετική ιατρική βεβαίωση και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.

Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτημάτων την Πέμπτη 19 Αυγούστου και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση στις 12 Αυγούστου 2021 ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού. Στις 12 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν στο 62,2%.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:

«Διασφαλίζουμε την ζωή των ηλικιωμένων με όλα τα εργαλεία που έχουμε. Από σήμερα, μόνο εμβολιασμένοι θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους μας στους οίκους ευγηρίας. Καθημερινά το ποσοστό των εμβολιασμένων φροντιστών και νοσηλευτών αυξάνεται και ενισχύουμε ολοένα περισσότερο τη θωράκιση των ιδρυμάτων μας. Οι εργαζόμενοι δείχνουν υπευθυνότητα και όλοι μαζί χτίζουμε το τείχος ανοσίας προστατεύοντας τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Σημειώνεται τέλος ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα επικαιροποιήσει εκ νέου τα στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στο τέλος της εβδομάδας.