Ads Area

Self test: Σταματά με κυβερνητική απόφαση η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία



Την ολοκλήρωση της δωρεάν διανομής των self tests μέσω των φαρμακείων ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Ο ίδιος επεσήμανε πως η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής, που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες.

Self test: Τι ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Σκέρτσος, υπογράμμισε τα εξής:
«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID

-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID

-0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID

 -53% μείωση δείκτη θετικότητας»


Self test: Τι είχε πει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Το γεγονός αυτό είχε προαναγγείλει Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος μιλώντας στο OPEN σημείωσε: «Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας», υπογράμμισε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η συμφωνία που υπήρχε ήταν για δύο μήνες και εκπνέει τις συγκεκριμένες ημέρες.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης επανέλαβε πως οι εργαζόμενοι αυτή την εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν 3 διαγνωστικά τεστ για να εξυπηρετηθούν για τις 3 επόμενες εβδομάδες και ξεκαθάρισε πως μέχρι τις 19 του μήνα οι φαρμακοποιοί θα προσφέρουν στους μαθητές των Πανελληνίων τρία self test για την περίοδο των εξετάσεων, αλλά και στους μαθητές του δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς.

Η ανακοίνωση του φαρμακευτικού Συλλόγου
«To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα  και  3 κατά,  την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο  12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους».