Ads Area

myProperty: Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων



Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξει τελικά το σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς η ΑΑΔΕ αποφάσισε μετά από αίτημα των συμβολαιογράφων να μεταφέρει την «πρεμιέρα».

Στόχος είναι η ομαλότερη μετάβαση στο σύστημα της υποχρεωτικής υποβολής μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος όλες οι δηλώσεις φόρου για αγοραπωλησίες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εδαφικών εκτάσεων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΤΑXISnet. Το επόμενο βήμα θα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να επεκταθεί και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων όπως οι κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Με την ενεργοποίηση του συστήματος οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να να ολοκληρώνουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επισκεφθούν τις εφορίες. Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στον υπολογισμό του φόρου, με βάση τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου. Την ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών θα φέρουν αποκλειστικά οι συμβαλλόμενοι.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο της δήλωσης που θα διενεργείται από το σύστημα θα βεβαιώνεται ο τυχόν προκύπτων φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του. Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της Τ.Ο είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα TAXISnet, είτε σε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking.

Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.