Ads Area

Astrazeneca μόνο στους άνω των 60 – Τι θα γίνει με την 2η δόση - 16/6 ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18-24 ετών



H Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συστάσεων της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca.  «Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση νέων κρουσμάτων, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εμβολιασμός. Επιδημιολογικά η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω μείωσης. Η επιτροπή προ διμήνου είχε εκτιμήσει την κατάσταση. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου τότε ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος τότε από τις θρομβοπενίες σε όσους άνω των 30 είχαν εμβολιαστεί.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με τάση μείωσης, η εθνική επιτροπή εισηγείται πρώτη δόση AstraZeneca στους άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς. Ισχύει η σύσταση για δεύτερη δόση με AstraZeneca αν έχει γίνει το πρώτο δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιως στη δεύτερη δόση είναι 1,3 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο δόσεις.  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Το σκεπτικό της κάθε μεταβολής αναρτάται στην επίσημη σελίδα του εμβολίου. Πίνακες, αριθμοί για όσους ενδιαφέρονται θα είναι προσιτά».

Στις 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για τους 18 - 24 ετών 
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.