Ads Area

ΟΑΕΔ: Το ύψος του επιδόματος για όσους κάνουν πρακτική στο Δημόσιο



Το ύψος του επιδόματος για όσους κάνουν μαθητεία ή πρακτική άσκηση στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, στους Ο.Τ.Α., σε επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία κατά το έτος 2021 ορίζεται σε σχετική ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Η αποζημίωση του μαθητευόμενου των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 21,78 ευρώ.

Η επιδότηση της Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ καταβάλλεται, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 31-12-2021, στον μαθητευόμενο που θα απασχοληθεί στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, σε Ο.Τ.Α., σε επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία και ανέρχεται στο ποσό των 16,54 €. Κατά το προαναφερθέν διάστημα υλοποιείται Μαθητεία σχολικών ετών 2020 – 2021 και 2021 – 2022.

Το ποσό της επιδότησης αφορά στο σύνολο των μαθητευομένων και καταβάλλεται για κάθε ημέρα Μαθητείας στο χώρο εργασίας, τετραήμερης, πενταήμερης ή εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης, ανεξάρτητα από το εξάμηνο φοίτησης στο οποίο βρίσκονται.

Η επιδότηση των 16,54 ευρώ για κάθε ημέρα Μαθητείας στο χώρο εργασίας καταβάλλεται στον μαθητευόμενο μετά την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τον έλεγχό τους και την έγκριση από τον Διευθυντή της ΕΠΑ.Σ. Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης της παρ. 1 του άρθρου 1, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μέσω λογαριασμού τραπέζης μηνιαίως στον μαθητευόμενο από τον εργοδότη στον οποίο πραγματοποιείται η Μαθητεία/Πρακτική Άσκηση.

Για την καταβολή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ τηρούνται μηνιαία παρουσιολόγια/Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης μαθητευόμενου, τόσο στην εκπαιδευτική μονάδα όσο και στους φορείς και τις επιχειρήσεις στους οποίους πραγματοποιείται Μαθητεία/Πρακτική Άσκηση. Το Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης αποτελεί το ατομικό βιβλίο παρουσίας του μαθητευόμενου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ φοίτησης του μαθητευόμενου, με βάση το Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης, συντάσσει μηνιαία κατάσταση ημερών εργασίας του μαθητευόμενου με το ποσό της επιδότησης που δικαιούται. Η ως άνω κατάσταση αποστέλλεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ για έγκριση και στη συνέχεια οι διαχειριστές προβαίνουν στην πίστωση του ποσού στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του μαθητευόμενου