Ads Area

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Παράθυρο για 4ήμερη εργασία - Υπερωρίες πληρώνονται με ρεπό




Διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται μετά το Πάσχα και ειδικά για την ευελιξία ωραρίου των εργαζομένων έδωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός σημείωσε πως με το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για 4ήμερη εργασία καθώς «ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5ήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, κατά τη διευθέτηση του ωραρίου, οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας μπορούν να συμψηφιστούν με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό. Επομένως, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρο 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να δουλέψει για 10ώρο για 4 ημέρες αλλά χωρίς όμως αμοιβή υπερωρίας σε χρήμα. Ετσι θα συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και θα παίρνει ρεπό την 5η ημέρα. Το ρεπό δηλαδή θα είναι η «αμοιβή» του για τις έξτρα ώρες εργασίας τις πρώτες 4 ημέρες.

Τι ισχύει σήμερα με τις συμβάσεις
Ωστόσο, το κρίσιμο στην όλη ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα οριστεί αυτή η ευελιξία νομοθετικά. Σήμερα προβλέπεται πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Η ένωση προσώπων που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.

πηγή: ethnos.gr