Ads Area

Εμβολιασμός: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας για ευπαθείς ομάδες και άτομα 70-74 και 65-69 ετών




Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. «Ανοίγει την Παρασκευή 19/3 η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων».

«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms, περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους» δήλωσε.

«Περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα – Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους» σημείωσε ο υφυπουργός. «Για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος ο οποίος θα εμφανίσει κάποια νόσο που τον εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες αυτό το διάστημα ή που δεν έχει υπαχθεί στις λίστες με τις ευπαθείς ομάδες, γιατί θα υπάρχει αναθεώρηση σε εβδομαδιαία βάση και οι γιατροί τους θα μπορούν ενημερώνοντας το σύστημα, να τους «εντάσσουν» εμμέσως στις εν λόγω λίστες.

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου», ανέφερε.

«Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των καθηγητών και των μαθητών άνω των 16 ετών στα Ειδικά Σχολεία. Όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους».

πηγή: dikaiologitika.gr