Ads Area

ΟΑΕΔ: Οι ημερομηνίες πληρωμών της δίμηνης παράταση των επιδομάτων ανεργίας



Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους ο πρώτος μήνας από την δίμηνη παράταση για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας εντός Ιανουαρίου. Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ αναμένει τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ ώστε να ξεκινήσει τις πληρωμές για τον μήνα Ιανουάριο.

Ειδικότερα δίνεται δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά οι πληρωμές έχουν ως εξής:
Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Δεκεμβρίου και τον πρώτο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου 2021.
Μέχρι τέλος Μαρτίου οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Ιανουαρίου και τον πρώτο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους θα λήξει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου 2021.
Μέχρι τέλος Απριλίου οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους θα λήξει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Φεβρουαρίου.
Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε. Τ.Α.Π. -Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2021 παρατείνεται για δύο μήνες.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 ευρώ (έως 399, 25 ευρώ μηνιαίως).
Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η παράταση αφορά όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του Ιανουαρίου και δεν έχουν επωφεληθεί της παράτασης που είχε δοθεί τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι, όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το προηγούμενο έτος δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση.

πηγή: dikaiologitika.gr