Ads Area

Νέο Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Πότε έρχεται και ποια θα είναι τα τρία νέα κριτήρια



Θα προσμετρώνται η παλαιότητα του κτιρίου, το ύψος του εισοδήματος του νοικοκυριού και οι περιφέρειες της χώρας με βαρύτητα σε εκείνες που έχουν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου εξήγησε ότι «Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα, ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία».

Αυτά τα νέα κριτήρια θα είναι:
εισοδηματικά
γεωγραφικά και
παλαιότητας του κτιρίου

Ηλικία κτιρίου
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός: "Και στην επόμενη φάση σε συνεργασία με το /kritiria, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας και φυσικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, στην εν λόγω αγορά και στον εν λόγω κλάδο, θα κάτσουμε μαζί και φυσικά μαζί με εσάς να βάλουμε, να θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό»

Εισόδημα
«ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, ετήσιο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Γεωγραφική περιοχή
Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός: «Μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο».

Πότε έρχεται το νέο Εξοικονομώ - Αυτονομώ
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει αναφερθεί σε ημερομηνίες για την «πρεμιέρα» του επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ο τέως ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο, είχε δηλώσει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ότι το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα προκηρυχθεί εντός του α' εξαμήνου του 2021 και θα έχει… γιγαντιαίο προϋπολογισμό, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

πηγή: dikaiologitika.gr